“Wat me aanspreekt? De betrokkenheid en het empathisch vermogen!

Jonge zorgprofessional Jeff de Jong kijkt inmiddels verder dan het financiële gewin

Ben je op zoek naar (jong) personeel in de jeugdzorg, dan is er nog veel winst te boeken in goede voorlichting over het vak. Dat blijkt wel uit het verhaal van Jeff de Jong (24). “Ik had een heel ander beeld van de zorg. Mijn associatie was vooral geënt op lichamelijke verzorging. Maar ik ben er achter gekomen dat er veel meer vormen van zorg zijn.”

Met andere woorden: sommige jongeren kunnen in hun keuze voor studie en beroep soms afknappen op beeldvorming. Alsof – om het maar even plat te stellen – het in zorgland alleen maar gaat om het opruimen van ontlasting en urine. De jeugdzorg moet dus meer op de radar komen!

Het is wel de ‘tak van sport’ die Jeff heeft omarmd. Dat klinkt misschien vreemd voor iemand van 24, maar ondanks z’n leeftijd beschikt hij al over 8 jaar ervaring. “Toen ik op m’n zestiende aan het werk ging in de Jeugdzorg+ kon je in de zorg nog gewoon zonder diploma’s aan de slag. Vanaf 2018 zijn die regels aangescherpt”, verklaart hij. “Ik heb het nog even geprobeerd in de administratie maar dat is niet echt mijn ding.”

De wereld op z’n kop

Zo kwam hij op 22-jarige leeftijd al in de gesloten jeugdzorg, de JeugdzorgPlus, te werken. Bij ’s Heeren Loo. Om precies te zijn: de locatie Keulenkamp in Ermelo. “Daar zou ik meedraaien met een nieuw team. Maar op mijn eerste dag in april 2020 vloog het hele team er uit.”

Op dat moment staat de wereld even op z’n kop, maar het was meteen ook een kantelpunt in zijn prille carrière. Het zette hem namelijk op het spoor van een bestaan als ZZP’er en de kennismaking met Kroek&Partners. “Ik kreeg te maken met collega’s die allemaal werden ingevlogen door Kroek. Dat was voor mij echt een onbekende wereld. Ze zeiden tegen me dat ik ook die stap moest zetten. Dat ik anders een dief van mijn eigen portemonnee zou zijn. Dit vanwege het vele overwerken. Het klonk me eerst veel te rooskleurig in de oren, maar het prikkelde wel de nieuwsgierigheid. Ik kreeg de kans om met 24 à 32 uren in de maand te proeven van het bestaan als zelfstandige. En ik kwam er al vrij snel achter dat het rooskleurige financiële beeld toch wel klopte.”

Zelf uitzoeken

Zorgprofessional Jeff besloot eerst in zee te gaan met andere bureaus. “Kroek stond in de markt bekend als een matige betaler en op dat moment was het verdienmodel voor mij echt wel een belangrijke afweging. Ik heb overal en nergens gewerkt en ben behandeld alsof ik iemand was met twintig jaar ervaring. Moest alles zelf maar uitzoeken. Dat heb ik een tijdje zo gelaten, maar op een gegeven moment kijk je toch eens verder.”

En dan kun je natuurlijk niet om de grootste partner op het gebied van interimzorg heen. “Weet je, de werkzaamheden zijn overal hetzelfde. Natuurlijk verschillen de tarieven, maar ik heb geleerd om ook naar andere aspecten te kijken. Het team van Kroek neemt administratieve taken uit handen en zorgt voor een goede planning. Het persoonlijke contact, dat is de grote kracht van Kroek. Dat waardeer ik gigantisch. Ze zijn laagdrempelig, werken probleemoplossend en proberen altijd mee te kijken of er een alternatief voorhanden is. Met hun betrokkenheid en empathisch vermogen proef je gewoon het vertrouwen”, aldus Jeff die eigenlijk slechts één verbeterpunt heeft: “Het uurtarief voor starters is rampzalig.”

Eisen aangescherpt

De behoefte aan zorgpersoneel – in alle sectoren – is groter dan ooit. Dat zou kunnen leiden tot een explosieve stijging van het aantal flexibele arbeidskrachten. Zorgprofessional Jeff heeft eerder wel een gigantische stijging gezien, maar nu de eisen zijn aangescherpt, is er wel een rem op gekomen. “Dat was ook noodzakelijk. Als deze tendens zich had doorgezet, zou over tien jaar misschien slechts een kwart van het zorgpersoneel op de loonlijst staan.”

“Het persoonlijke contact, dat is de grote kracht van Kroek. Dat waardeer ik gigantisch.”
Jeff de Jong Jonge zorgprofessional