‘Waargemaakte belofte’

Eind juli 2020 ging ‘kroeker’ Mehmet met Jeffrey*) op vakantie naar Spanje. Een belofte werd waargemaakt. Jeffrey is 18, bijna 19 en hij verblijft in een jeugdzorginstelling. Mehmet is een van degenen die hem sinds twee jaar intensief (1-op-1) begeleidt. Hieronder het verhaal hoe hun relatie zich ontwikkelde, hoe zij samen een reis ondernamen en hoe deze reis een keerpunt in de ontwikkeling van Jeffrey betekende.

Mehmet: “Mijn eerste taak in onze relatie was om zijn vertrouwen te winnen. Dat was in het begin best moeilijk voor Jeffrey. Waarom zou hij mij vertrouwen? Hij had al zoveel begeleiders gehad en dan kom ik. Ik heb het met hem ook over fouten maken gehad. Ik ben een vriend of een broer voor hem wanneer hij die nodig heeft. Maar wanneer hij mijn grenzen over gaat, ben ik weer die begeleider die hem aanspreekt. “Hey Jeff, let wel even op!” Dat ik vertrouwen in hem had en dat liet blijken, heeft ook erg geholpen in het totstandbrengen van een wederzijdse goede werkrelatie.” 

Het plan voor een vakantie ontstond na een lange, moeilijke en nare periode waarin Jeffrey in een psychose zat. “We zaten met elkaar te praten dat het wel leuk zou zijn om op vakantie te gaan en toen zei ik: “We gaan een keertje.” Mehmet vertelt hoe belangrijk hij het vond om dit ook werkelijk te doen, omdat Jeffrey al vaak heeft moeten meemaken dat hij niet kreeg wat hem beloofd was. Naar een open groep verhuizen bijvoorbeeld, dan kreeg Jeffrey toch weer een ‘nee’ omdat men zijn gedrag te complex vond. 

Na toestemming van alle betrokkenen en rekening houdend met de toen geldende reisbesperkingen, werd Zuid-Spanje de bestemming. Het was voor het eerst sinds zeker acht jaar dat Jeffrey op vakantie ging. Voor Jeffrey betekende het “Gewoon een beetje vrijheid. Relaxen. Zwemmen. Zonnetje. Chillen. Lekker vrij zijn, nergens aan denken. En meiden versieren!” 

Vrienden van Mehmet waren ook in Zuid-Spanje, dus er was gezelschap. “Ieder deed zijn ding. Soms aten we met hen of lagen we samen op het strand.” Mehmet vertelt: “Het genieten zat hem voor Jeffrey in de kleine dagelijkse dingen; samen buiten ontbijten, buiten lunchen, buiten avondeten. Vaak gingen we in de avond even een rondje lopen. Naar de boulevard of zo. Of we gingen naar Marbella, een kwartiertje rijden.” 

“Het was ook fantastisch om te zien dat Jeffrey wat makkelijker met sociale contacten omging in de omgang met mijn vrienden, maar ook met voor hem wildvreemden. Zo zat hij op een avond op een terras samen met een vriend van mij een potje te kaarten met twee meisjes en ermee te flirten. Jeffrey was altijd een gesloten persoon, praatte weinig over zichzelf. Dat heb ik daar zien veranderen en daar ben ik blij om.” 

“Ik ga je eerlijk zeggen, we hebben een heel leuke tijd gehad. Ik heb genoten! Vooral omdat Jeffrey het echt naar zijn zin had. Omdat hij blij was. Hij zei: “what the f** man, ben ik echt op vakantie?! Ben ik nu gewoon weg, geen instelling, geen gedoe, niks?!?”” 

De vakantie was de afsluiting van de rottige periode van de psychose, en een belofte die waargemaakt werd. Maar de vakantie was vooral ook een keerpunt, een nieuw begin voor Jeffrey. Jeffrey nam zich vast voor om stappen te ondernemen als hij terug was en te gaan werken. “Hij is nu al een aantal weken aan het werk bij een pizza-bezorgdienst”, zegt Mehmet. “Hij vond regen altijd erg, wilde niet nat worden, maar hij is daar doorheen. Hij werkt, wordt nat, het maakt niet uit. Hij loopt trap op, trap af. Hij is echt goed bezig, dat meen ik oprecht. Hij heeft het heel moeilijk gehad, maar uiteindelijk heeft hij zichzelf bewezen. Ook hij is zijn belofte nagekomen.” 

Binnenkort gaat Jeffrey wonen op een speciaal voor hem georganiseerde plek, met begeleiding van onder andere Mehmet. “Wat zo moeilijk was”, zegt Mehmet, “was dat heel veel mensen Jeffrey niet wilden. Puur om zijn dossier. Daarin staat: deze jongen is agressief, heel veel problemen, bipolaire stoornis, autisme, weet ik veel allemaal. Mensen schrikken daarvan terug. Daarom ben ik echt blij dat we nu een plek voor hem kunnen organiseren en samen kunnen bewijzen dat het wél goed kan gaan.” 

*) Jeffrey is een gefingeerde naam in het kader van privacy, zijn echte naam is bekend bij de redactie.