Risico’s van zzp’ers in de zorg

Werken als zzp’er in de zorg is populair. Er is een groot tekort aan mensen in de zorg  en werken als zzp’er lijkt voor een aantal zorgprofessionals  interessant.  Je kunt je eigen werktijden bepalen, je hebt klussen voor het uitzoeken, je kunt onderhandelen over je tarief, noem maar op. De behoefte aan vrijheid is een veel gehoord argument bij zzp’ers. Werken als zzp’er kent ook risico’s. Voor de zzp’er in de zorg zelf, maar uiteindelijk ook voor de zorg.

Hieronder wordt een aantal risico’s uitgewerkt.

 • Continuïteit van passend werkaanbod

Momenteel is er krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, dus er is nu werk genoeg. Kwantitatief mag dat zo zijn, maar passen beschikbare opdrachten ook bij jouw kennis en ervaring? Ben jij in de situatie dat je kunt kiezen uit passende opdrachten?

Werkplezier is een van de belangrijkste voorwaarden om het lang vol te houden in de zorg. Maar jij moet financieel je hoofd boven water houden en dus misschien opdrachten aannemen die niet echt bij je passen. Dat gaat niet alleen ten koste van jouw werkplezier, maar ook van de kwaliteit van de zorg voor de cliënt.

 • Wat kost werken als zzp’er?

Als vaste medewerkers horen over jouw uurtarief vallen zij van hun stoel. Maar er zijn veel onzichtbare kosten die bepalen of jouw uurtarief van zzp’er in de zorg echt wel zo goed is: 

 • Je moet nog belasting over betalen over je inkomsten.
 • Je moet iets regelen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, want niet werken betekent geen inkomen.
 • Je hebt een beroepsaansprakelijkheids- of zakelijke WA-verzekering nodig, want een ongelukje zit in een klein hoekje en kan je veel geld kosten.
 • Je moet iets bedenken voor je pensioenopbouw.
 • Je ontvangt je geen vakantiegeld of dertiende maand en in je vakantie word je niet doorbetaald.
 • De kosten voor opleiding en scholing (waaronder beroeps- en kwaliteitsregistratie) komen voor jouw rekening.

Grofweg 60% van je bruto uurtarief gaat na aftrek van kosten op aan dit soort zaken. Om nog maar niet te spreken over alle administratieve rompslomp die komt kijken bij het werken als zzp’er.

 • Help! Ik moet mijn administratie doen!

Bij een deugdelijke administratie komt nogal wat kijken. Deugdelijk is een term die de belastingdienst gebruikt. Ieder uurtje dat je in je bedrijf steekt moet verantwoord worden. Zo ook iedere kilometer die je rijdt. Iedere afspraak moet vastgelegd worden. Ieder bonnetje geregistreerd, iedere activiteit gefactureerd. Elke belastingaangifte is weer een speurtocht naar bewijsmiddelen. Voor wie niet van cijfers houdt (of daar niet iemand voor inhuurt) is de administratie een tijdrovende klus die meestal veel gezucht, gesteun en stress oplevert.

 • Overtreden arbeidstijdenwet

Door de onzekerheid over werk en geld lappen veel zzp’ers in de zorg bovendien de arbeidstijdenwet aan hun laars. “Ik moet even een financiële sprint trekken”, hoor je hen dan zeggen. Maar je doet als zzp’er in de zorg risicovol werk en je werkt misschien in nachtdiensten. En dus geldt de arbeidstijdenwet ook voor jou. Als je je er niet aan houdt overtreed je niet alleen de wet, je pleegt op de lange termijn ook roofbouw op jezelf als zorgprofessional.

 • You’re on your own…

Je staat er alleen voor als zzp’er. Je neemt beslissingen alleen, viert successen alleen, verwerkt tegenslagen alleen. Je hebt geen organisatie die achter je staat. Dat vindt niet iedereen prettig. De mens wil zich verbonden voelen met anderen. Veel zzp’ers stellen zichzelf dan ook vroeg of laat de vraag: waar hoor ik nou bij? Je bent de buitenstaander die in komt vliegen, slechts weinig invloed heeft en er niet écht bij hoort.

 • Rivaliteit en concurrentie

De marktwerking in de zorg legt zzp’ers geen windeieren. Maar hoe wil jij je in de hevig concurrerende zorgmarkt onderscheiden? Op inhoudelijke kennis? Op je intrinsieke motivatie voor de zorg? Of puur op prijs? En hoe ga je dat naar buiten brengen? En verlaat jij een opdracht (dus cliënt) zodra een andere opdrachtgever je een iets hoger tarief biedt, waarbij je het risico loopt nooit meer teruggevraagd te worden? Vragen waar jij een antwoord op moet hebben om ook op lange termijn interessant te blijven als zzp’er in de zorg.

 • Effecten van zzp voor zorgorganisaties

Het vertrek van een flink aantal vaste medewerkers in de zorg richting zzp trekt een zware wissel op zorgorganisaties. Organisaties krijgen hun zorgplicht voor de cliënten en hun personele bezetting niet meer structureel op orde. Zij steken onvoorstelbaar veel energie in het aantrekken van tijdelijke zorgprofessionals tegen torenhoge kosten. Daarbij blijven zij  achter de zorgfeiten aan lopen. Dit komt de kwaliteit van de zorg in Nederland niet ten goede, want de energie gaat naar organisatorische activiteiten, in plaats van naar de zorg voor de cliënt.

Blik op de toekomst

Voor de zorg in Nederland is het essentieel dat het aantal zzp’ers in de zorg wordt teruggebracht. Zorgorganisaties moeten binnen hun begroting aan hun zorgplicht kunnen voldoen met een groep vaste medewerkers die zich verbindt aan de organisatie en de doelgroep waarvoor zij werken. Om de zorg in Nederland in de toekomst kwalitatief op niveau en betaalbaar te houden, zullen we anders moeten gaan nadenken over de zorg.

Wat is jouw doelstelling als zzp’er in de zorg?

Ben je in de eerste plaats zorgprofessional of ondernemer? En wegen de voordelen van werken als zzp’er dan op tegen de genoemde risico’s? Jouw doelstelling bepaalt hoe jij jezelf als zorgprofessional in de zorgmarkt neerzet. Ben jij de betrokken zorgprofessional die werkt vanuit passie voor het vak en de cliënt? Of ben jij een money machine?

Als jij die betrokken zorgprofessional bent met hart voor de zorg, bekijk dan onze zorgvacatures.