Kwartiermaker en tijdelijk projectleider Marijke de Weerd over het project voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Vanaf heden is Marijke weer te vinden op het kantoor in Amsterdam, een aantal weken geleden trof je haar als projectleider aan op een van de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in een regio in de provincie Zuid-Holland. Inmiddels heeft ze het stokje volledig overgedragen en loopt het project sinds februari.

Het is niet voor het eerst dat Kroek&Partners Interimzorg betrokken is bij een project rondom de opvang van oorlogsvluchtelingen. “Kroek&Partners heeft eerder een soortgelijk project gedraaid, in die tijd (2016) was dat de opvang bedoeld voor mensen die gevlucht waren uit Syrië. In die periode hebben wij veel samengewerkt met dezelfde regio als waar wij nu aan de slag zijn, wat erg goed verliep.”

Sinds De Russische invasie van Oekraïne kwam een stroom vluchtelingen vanuit het oorlogsgebied op gang, waarna ook Nederland opvang ging verlenen. “Toen bekend werd dat dit ook in de desbetreffende regio zou plaatsvinden, zijn wij weer benaderd met de vraag om een soortgelijke opvang op te zetten zoals we dat gedaan hebben in 2016. Op een woensdagmiddag begin februari heeft een gemeente bij ons aangegeven bezig te zijn met het realiseren van een opvang, de vrijdag erna zijn wij door hen gebeld met het verzoek om de maandag erna direct te starten.”

Zo gezegd, zo gedaan

Marijke, die in september 2021 bij Kroek&Partners is komen werken als kwartiermaker in Amsterdam, liet samen met een aantal collega’s al haar reguliere werkzaamheden liggen in ruil voor het ad hoc regelen van verschillende zaken. “De eerste locatie was bedoeld voor 180 personen. Daarom hebben wij in eerste instantie met name gekeken naar de benodigde locatiemanagers en groepsleiders. Hier hadden wij al voorwerk voor gedaan, door een aantal zorgprofessionals op de hoogte te stellen van een mogelijk project. Op maandag ben ik langs gegaan om te kijken wat er precies nodig was, op dinsdag werden de eerste vluchtelingen opgevangen.”

Toen de eerste vluchtelingen werden opgevangen kreeg Kroek&Partners gelijk een tweede aanvraag voor de opvang van nog eens 600 personen. “Een gesprek met de veiligheidsregio bleek dat er op meer locaties vraag naar zorgprofessionals was. Hierdoor ontstonden er uiteindelijk meerdere locaties.

Verschillende doelgroepen, met verschillende trauma’s

“We zitten nu in een stadium waar de trauma’s van de vluchtelingen naar voren komen, dit uit zich bij elke doelgroep op een andere manier. De zorgprofessionals die vanaf het begin rondliepen signaleerden wat nodig was, waarna wij de lijntjes uit hebben gelegd naar psychologen. Daarnaast hebben wij contacten met wijkteams, politie en iedereen die te maken heeft met het realiseren van de juiste zorg.” Aldus Marijke.

Het belang van dit project

Wanneer je Marijke vraagt waarom Kroek&Partners dit project is gestart is ze vastberaden:
“Het is mooi dat wij met Kroek&Partners de handen ineenslaan. Het maakt niet uit waar je vandaan komt en wie je bent, iedereen mag daarin zichzelf zijn. Van welke achtergrond je ook komt, welk geloof of welke cultuur je ook met je meedraagt. Zo staan wij ook in dit project. We hadden op kantoor gelijk zoiets van: dit gaan wij doen!”

Inmiddels is Marijke weer te vinden op het kantoor in Amsterdam, maar de projecten rondom de regio zijn nog in volle gang. Onze zorgprofessionals zetten op deze locaties dagelijks hun competenties en deskundigheid in, om zo de beste zorg te kunnen leveren.

Kan Kroek&Partners Interimzorg u of uw gemeente helpen bij de opvang van vluchtelingen? Dan komen wij graag met u in contact. Dit kan door te bellen naar 038 – 455 13 16 of ga naar onze contactpagina.