Help! Hoe ga je als zorgprofessional om met stress?

De helft van de zorgprofessionals heeft last van stress. Maar liefst zes op de tien ervaren nu meer stress door corona. Ruim een kwart van hen overweegt een andere baan te zoeken als de stressklachten niet afnemen. Dit blijkt uit een recente poll van VGZ onder ruim 900 zorgprofessionals. 

Lees hieronder hoe je als zorgprofessional stress bij jezelf herkent, vraag je af waardoor stress bij jou veroorzaakt wordt en wat je er zelf tegen kunt doen.

Wat is stress?

Stress is niets anders dan spanning. In het gunstigste geval spanning om optimaal te kunnen presteren en nét dat stapje extra te kunnen doen om een situatie op te lossen. Dit noemen we gezonde stress. 

Maar er bestaat ook frustratiestress. Denk maar aan terugkerende ergernissen, in de file staan of net boven je niveau moeten presteren. 

Dan is er nog chronische ongezonde stress die kan leiden tot lichamelijke klachten, slecht slapen, futloosheid en concentratieproblemen.  Als stressklachten te lang aanhouden, kan dat uiteindelijk uitdraaien op een burn- out.

Stress? Ik? Nee hoor…

Of toch wel? Je zet je als zorgprofessional voor 100% in voor de cliënt. En daarbij vergeet je vaak om voor jezelf en je collega’s te zorgen. Hoog tijd om daar even bij stil te staan. 

10 signalen om chronische stress bij jezelf te herkennen:

 1. Geen zin hebben in dingen die je normaal leuk vindt
  Je laat je wekelijkse filmavond met vrienden schieten, je hebt geen zin om te sporten en die verjaardag sla je ook liever over.
 2. Je kunt je steeds moeilijker ontspannen
  Je kunt je werk niet loslaten en blijft steeds ‘aan’ staan. Aan de eettafel ben je afwezig en ben je met je gedachten bij je werk.
 3. Je voelt je futloos
  Je merkt dat het koken van een lekkere maaltijd al te veel is en laat een snelle hap thuisbezorgen. Als je kinderen vragen om met ze te ravotten, denkt jij alleen maar: “O nee, nú effe niet. Ik heb het gehad voor vandaag!”
 4. Je hebt een kort lontje
  Je bent sneller geïrriteerd, snauwt tegen je partner, je kinderen of je collega en bent sneller emotioneel.
 5. Je loopt te piekeren
  Je blijft in je hoofd bezig met problemen die nu niet op te lossen zijn. Of waarop je geen enkele invloed hebt. En het blijft maar malen…
 6. Hoofdpijn of spierpijn
  Al Je spieren zijn gespannen, vooral nek en schouders voelen als een blok beton. Je hebt last van onverklaarbare hoofdpijn of spierpijn.
 7. Je blijft bezig met je werk en kunt niet stoppen
  Je neemt werk mee naar huis. De resultaten van je werk worden minder en je werktempo gaat omlaag.
 8. Je hebt concentratieproblemen
  Je gedachten dwalen makkelijk af, je vergeet dingen en vindt moeilijker creatieve oplossingen.
 9. Je hebt slaapproblemen
  Je valt slecht in slaap, slaapt niet door of wordt moe wakker.
 10. Je wordt sneller ziek
  Je weerstand neemt af en elk rondwarend griepsvirus krijgt jou in zijn greep. Maar je kunt ook ineens andere onverklaarbare lichamelijke klachten krijgen, zoals eczeem.

Hoe meer van deze punten voor jou herkenbaar zijn, hoe meer noodzaak om jouw stressniveau naar beneden te brengen!

Waardoor raak jij gestrest?

Stressklachten zijn in feite een waarschuwing. Ze vertellen je dat je iets aan je situatie moet veranderen. De beste manier van stressreductie is dan ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst weten wát die oorzaak is. 

Zet daarom voor jezelf eens op een rijtje:

 • Wat kost mij op dit moment veel energie?
 • Waar maak ik mij druk over?
 • Welke mensen kosten mij veel energie?
 • En wat zou mij op dit moment meer energie geven? Waar heb ik behoefte aan?

6 tips om met stress om te gaan

 1. Doe werk dat je leuk vindt
  Van werk dat je leuk vindt krijg je energie. Je zit goed in je vel en je kunt je werk goed aan. Je bent belangrijk en van betekenis voor je cliënten en merkt dat je daarvoor erkenning en waardering terugkrijgt. Plezier hebben in je werk is een goede manier om je accu opgeladen te houden.
 2. Zorg goed voor jezelf!
 • Zorg voor voldoende nachtrust. Je kunt uitgerust beter omgaan met stress.
 • Eet gezond. En eet niet te veel of te weinig.
 • Blijf aandacht aan jezelf besteden. Bijvoorbeeld door iets leuks aan te trekken, een moment te pakken om uitgebreid te douchen en jezelf rustmomentjes te gunnen.
 • Zeg ‘nee’ als je ergens geen ruimte of tijd voor hebt. Soms is ‘nee’ zeggen tegen de ander, ‘ja’ zeggen tegen jezelf.
 1. Lichaamsbeweging
  Stress wordt veroorzaakt doordat er van alles in je hoofd omgaat. Een goede manier om daar wat tegen te doen, is door met je lijf actief te zijn. Dagelijks bewegen in de buitenlucht blaast je hoofd leeg. Doe het ontspannen en hang er geen prestatiedruk aan. Dagelijks een wandeling van een half uur kan al erg fijn zijn.
 2. Ontspanning zoeken
  Ieder mens heeft behoefte aan ontspanning. Geef jezelf tijd om tot rust te komen. Plan dus elke dag een of meer ontspanningsmomenten in en doe iets wat jij leuk vindt. Dat kan van alles zijn; koken, sporten, lezen, muziek luisteren. You name it.
 3. Piekeren; “If you think it, ink it”
  Stress hangt soms samen met piekeren – en daarin blijven hangen. Een manier om piekergedachten los te laten is om ze op te schrijven. Maak een pagina in je notitie-app op je telefoon en schrijf je piekergedachte op. Je zult zien dat je in 99% van de gevallen de zwaarte ervan de volgende dag anders beleeft!
 4. Creëer overzicht
  Gebrek aan overzicht draagt bij aan stress. Denk maar eens aan je overvolle mailbox, je hoofd vol met dingen die je nog moet doen. Creëer overzicht door je mailbox op te ruimen, een to-do-lijst aan te leggen en prioriteiten te stellen. Je kunt dan makkelijker bepalen wat NU belangrijk is om als eerste te doen.

Ben je benieuwd wat wij zorgprofessionals te bieden hebben? Lees dan hier onze mogelijkheden voor gezonde inzet van zorgprofessionals.