5 goede redenen voor bijscholing in de zorg

Je werkt als zorgprofessional met kwetsbare mensen. Je bent integer, werkt vanuit je hart, maar ook vanuit je professionaliteit.

In de zorg staan de ontwikkelingen niet stil. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe inzichten en methodieken in begeleiding of behandeling. Of aan verdere digitalisering van rapportages, aanpassingen in de beroepsstandaard, of aan aanpassingen in wet- en regelgeving.

Als je als zorgprofessional interessant wilt blijven voor de arbeidsmarkt en het beste uit jezelf wilt halen, dan is bijscholing in de zorg een must.

Hieronder lees je 5 goede redenen voor bijscholing in de zorg.

1. Je blijft voldoen aan je beroepsstandaard
Veel beroepen in de zorg kennen een beroepsstandaard. Daarin staat wat je moet kunnen, je vakbekwaamheid, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Maar ook hoe je je integer en ethisch moet gedragen. Dat laatste ligt vast in de beroepscode.

Je kunt (en soms moet je) je als zorgprofessional laten registreren voor een beroepsstandaard. Zo moeten bijvoorbeeld jeugdzorgprofessionals voor veel hbo-functies een SKJ registratie hebben. Registraties gelden meestal voor 5 jaar. In deze 5 jaar moet je voor je herregistratie aantonen dat je bijblijft op vakkennis en ontwikkelingen binnen je beroep.

2. Je weet wat mag en niet mag in de zorg
De wet- en regelgeving in de zorg verandert nogal eens. Denk maar eens terug aan 10 jaar geleden. Toen mochten cliënten nog onder dwang worden begeleid, dat is nu uit den boze. Of denk aan de meldcode huiselijk geweld, waarin je nu ook andere stappen moet zetten dan een paar jaar geleden. Ook de huidige privacyregels zijn echt anders dan 5 jaar geleden.

Zorg dat je op de hoogte blijft over de nieuwste wet- en regelgeving in de zorg.

3. Je bent op de hoogte van nieuwe inzichten en methodieken
Ervaringen en onderzoeken leiden tot nieuwe inzichten en methodieken in de zorg. Je herkent het misschien wel; een jonge collega komt met ideeën waar jij nog niet over hebt gehoord, want je zit al jaren in het vak en vaart op je ervaring. Bijscholing op nieuwe ideeën en methodieken kan ook prima door binnen je organisatie onderling kennis te delen.

4. Je werkt actief aan je eigen loopbaan
In de zorg hoef je je nooit te vervelen. Maar om je werk leuk en uitdagend te houden wil je misschien ook wel eens iets anders doen. Werken met een andere doelgroep, of voor een leidinggevende functie in aanmerking komen. Er zijn genoeg mogelijkheden! Dan is bijscholing op je eigen competenties belangrijk en kom je ook vaker in aanmerking voor interessante zorgopdrachten.

5. Je houdt plezier in je werk
Doordat jij je kennis en vaardigheden bijhoudt en uitbreidt, houd je plezier in je werk. Je blijft scherp, staat stevig in je schoenen en kunt je kennis over je vak delen met je collega’s. Je houdt het werken in de zorg langer vol en bent van meerwaarde voor zowel je cliënten als je collega’s!

Veel werkgevers en uitzendbureaus in de zorg hebben een actief opleidingsbeleid. Vraag er eens naar binnen je organisatie. Zzp’ers in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van hun bijscholing.

Benieuwd wat wij doen aan bijscholing in de zorg? Lees dan verder over onze Kroek Academie.

Bekijk ook onze vacatures voor zorgprofessionals.