Als verbindingscoördinator betrokken bij zorgopdrachten

Oprechte verbinding, daar is Loes Hurkx naar op zoek in haar werk. Ze draagt als verbindingscoördinator bij Kroek&Partners bij aan het welzijn van kinderen. “Ik vind het leuk om vanuit mijn functie voor de meest ideale situatie te kunnen zorgen voor een cliënt, en op een afstand mee te kunnen kijken. Bij de ene zorgopdracht ben ik betrokken bij de inhoud, bij de ander blijf ik op de achtergrond en spring ik bij waar nodig.” Sinds enkele maanden is ze betrokken bij een zorgopdracht die haar erg raakt. Een moeilijk zorgtraject van een jonge cliënt, waarbij onderlinge communicatie erg belangrijk is.

Voldoening

Loes is al 15 jaar werkzaam in de zorg. Iets voor iemand kunnen betekenen geeft haar voldoening. Ze is dan ook nauw betrokken bij deze specifieke zorgopdracht. Het gaat om een cliënt* die al járen bezig is met een zorgtraject. Loes: “Omdat de situatie onhoudbaar is, is er besloten om een compleet andere aanpak te hanteren.”

“Ik werd geraakt door dit verhaal en wist dat ik hier écht wat kan bijdragen door de ervaring en lef die ik heb.”

Zorgopdracht

De opdrachtgever zat met zijn handen in het haar. Daarom werd er besloten om deze complexe casus anders aan te pakken. Er moet meer vanuit vertrouwen gehandeld worden in plaats van vanuit bescherming: een moeilijke opdracht. Loes werd gevraagd om deze zorgopdracht met hoog risicobeleid aan te nemen. Loes: “Ik heb al veel gewerkt met deze doelgroep. Zo heb ik een tijd geleden een soortgelijke zorgopdracht gedaan. Hierin heb ik niet kunnen betekenen wat ik wilde, daar heb ik veel van geleerd. Ik werd geraakt door dit verhaal en wist dat ik hier écht wat kan bijdragen door de ervaring en lef die ik heb.” Toen eenmaal de specifieke zorgopdracht was vastgesteld en het zorgcontract was opgesteld, ging de zorgopdracht direct van start. Loes: ”Ik ging op zoek naar een specifiek profiel voor het team. Het team dat ik heb opgezet heeft een speciale rust en inzicht, en weet hoe te handelen bij een complexe situatie. Ze moeten tegennatuurlijk kunnen reageren, met het idee dat er een hoofddoel achter hun reactie zit.”

Specifieke zorgvraag

De cliënt kreeg veel een-op-eenbegeleiding en was eigenlijk nooit alleen. Er was weinig bewegingsvrijheid. Met de nieuwe aanpak wordt ervoor gekozen om meer te vertrouwen op zelfstandigheid. Een grote verandering voor de zorgopdracht en voor de cliënt. Loes is dan ook inhoudelijk betrokken bij deze zorgopdracht. Loes: “Betrokken zijn is belangrijk om goed mijn werk te kunnen doen. Als ik weet wat er speelt, kan ik als verbindingscoördinator beter coachen en inschatten hoe het gaat. Daarom ga ik elke week zeker een uur naar de cliënt, om poolshoogte te nemen.”

Vertrouwen in de communicatie

In de paar maanden dat het zorgopdracht loopt is er al vooruitgang te zien. Loes is dan ook tevreden met het traject. Volgens haar heeft de fijne samenwerking binnen het team bijgedragen aan deze verandering. Loes: “Het is echt een complexe casus. We kijken met een aansturend team wat de cliënt nodig heeft. Er zijn vooruitzichten om verder vooruit te bewegen en de cliënt nóg zelfstandiger te laten leven. Een grote stap waarbij we de vertrouwensband niet zomaar willen afbreken.” Ze blijft dan ook zo lang als nodig betrokken bij deze zorgopdracht. Loes: ”Deze zorgopdracht raakt mij. Het fijne aan samenwerken aan zo’n zorgopdracht is dat alle elementen die nodig zijn ook écht werken. Met een opdracht zoals deze is samenwerking erg belangrijk. Je moet te allen tijde vertrouwen op de communicatie. We zetten samen stappen die we moeten zetten. We kijken binnen het kader van de opdrachtgever en doen samen wat we moeten doen. Iedereen waardeert elkaar. Dat is mooi om te zien!”

(*In verband met de privacy van de cliënt zijn er enkele feiten over de zorgopdracht en de cliënt weggelaten.)

Benieuwd naar de verhalen van andere Kroekers? Klik dan door naar het verhaal van Kroeker WonMi, die als groepsleider werkt in een gezinshuis.

2020-07-09T12:03:08+00:0009-07-2020|Categorieën: Actueel, Zorg gerelateerd|