“Het gaat om de relatie die je aangaat”

Flexibel kunnen zijn en ‘out of the box’ kunnen denken. Dat is waar Ellis ter Beek in haar werk als inhoudelijk directeur van Rosales Zorg op wil focussen. Als praktijkwetenschapper houdt Ellis zich veel bezig met nieuwe inzichten in de zorg. Haar 22 jaar aan ervaring en inzichten deelt ze met Kroek&Partners. In haar werk focust zij zich expliciet op de kwaliteit van zorg voor de jeugdige. In dit artikel vertelt ze over haar visie op bedrijfsvoering in de zorg, en hoe goede zorg voor ‘lastige jongeren’ ooit haar missie werd.

Minder kansen

Ellis wist al vanaf jonge leeftijd dat ze wat voor kinderen met problemen wil betekenen. “Ik ben opgegroeid in een achterstandswijk, waar ik veel ouders met problemen en kinderen in de knel zag. Tegelijkertijd heb ik die wijk als prettig ervaren, vanwege een hoge sociale cohesie. Elkaar bijstaan en voor elkaar klaarstaan was er erg belangrijk. Het sociaal kapitaal is in zo’n wijk alles wat je hebt. Voor mij begon het daar, ik heb me het lot van die kinderen en jongeren altijd aangetrokken. Ik zag dat deze jongeren minder kansen kregen, weg werden gezet, en dat vond ik oneerlijk. En daarom besloot ik om voor die ‘rotjochies’ en ‘moeilijke meiden’ te gaan werken.”

Bedrijfsvoering in de zorg

Inmiddels heeft Ellis jaren aan klinische ervaring met jeugdigen met een diversiteit aan complexe problematiek. Ze merkt dat grote organisaties binnen de zorg niet volledig mee kunnen in de vernieuwing die zij juist zo najaagt. “Binnen grote organisaties in zorgland zit er druk op tarieven. Om als zorgorganisatie overeind te blijven moet er efficiënter gewerkt worden. Hiermee nemen de ‘hokjes’ in de zorg en de mate waarin men controle wil hebben, juist toe. Als je niet in het hokje past, kunnen we geen zorg leveren, met als gevolg dat complexe zorgvragen nergens meer terecht kunnen. Deze bedrijfsvoering snap ik, want als grote organisatie moet je klaar staan voor de grote groep, de gemiddelde cliënt. Maar voor die groep die maatwerk vraagt, passen deze ‘hokjes’ niet. Je moet dan flexibel kunnen zijn, en out of the box kunnen denken.”

“Het is niet het aantal diploma’s dat een hulpverlener heeft behaald dat bepaalt of diegene succesvol is, het gaat om de relatie die hij aangaat met de cliënt.”

Maatwerk

Het is daarom voor Ellis een logische keuze om bij Kroek&Partners aan de slag te gaan. “Harry, directeur-eigenaar Kroek&Partners, merkte net als ik dat de match tussen hulpverleners, zinvol werk en de behoefte van jeugdigen steeds lastiger gemaakt wordt. Er vallen veel kinderen tussen wal en schip, en medewerkers eigenlijk ook. Zij worden verplaatst van plek naar plek, komen op wachtlijsten te staan of worden zelfs afgewezen. Dat doet zeer. Omdat ik zelf in het systeem werk begrijp ik waarom organisaties bepaalde keuzes maken. Maar hoe alles in Nederland op dit moment in hokjes is georganiseerd komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede.”

“Ik wil medewerkers zinvol werk geven, en ze matchen aan een zorgbehoefte. Dit zijn parallelprocessen. Een goede klik tussen de zorgvrager en zorgverlener is leidend in de keuze wie de zorg zal verlenen. Het is niet het aantal diploma’s dat een hulpverlener heeft behaald dat bepaalt of diegene succesvol is, het gaat om de relatie die hij aangaat met de cliënt. Ik zie het als een interessante puzzel om te zorgen dat de juiste mensen terecht komen bij die jongeren die ze écht kunnen helpen.”

Benieuwd naar de visie van Ellis ter Beek op vernieuwing, ontwikkelingen en veranderende paradigma’s in de zorg? Je leest het in het artikel: De visie van Ellis ter Beek

2020-05-11T14:45:11+00:0009-03-2020|Categorieën: Actueel, Zorg gerelateerd|